Wednesday, April 27, 2016

Père-Lachaise

Pari viikkoa sitten sain vihdoinkin aikaiseksi käydä Père-Lachaisen hautausmaalla, kun Lontoossa au pairina oleva kaverini oli kyläilemässä. Alunperin hänen reissunsa piti kestää vain maanantaista keskiviikkoon, mutta totesimme ajan olevan hyvin lyhyt joten ystäväni siirsi lähtöpäivänsä lauantaille. Tehtiin vaikka mitä jännää, turisteiltiin oikein kunnolla ja nautiskeltiin viiniä lähes turhankin paljon. Istuimme myös eräs ilta Sacré-Coeurin portailla juoden absinttia ja katsellen auringonlaskua, boheemin vallankumouksen lapsia leikkien. Oli oikeasti tosi hauskaa, mulla kun on vapaa-aikaa niin paljon että välillä tuntuu jopa yksinäiseltä. Pitää tehdä joskus reissu vastavuoroisesti Lontooseen!

Père-Lachaise sijaitsee Pariisin itäpuolella, jonne on haudattu monia kuuluisuuksia. Meillä ei ollut hirveästi aikaa joten etsittiin vain Jim Morrisonin hauta, josta kuva lopussa. Hautausmaa on auki joka viikonpäivä aamusta iltakuuteen ja on pinta-alaltaan lähes 44 hehtaaria. Nykyään käytössä olevia sisäänkäyntejä taitaa olla kaksi, joista toinen on kakkosmetron pysäkin Philippe Augusten lähellä, toinen kolmosen pysäkillä Gambetta. Itse suosisin jälkimmäistä, koska niin saa käveltyä hautausmaalla mukavasti alamäkeen. Karttoja hautausmaalta löytyy ainakin sisäänkäyntien viereltä, mutta tunnetuimmat haudat on merkitty myös Google Mapsiin. Hautausmaan tiet ovat nimetty ja merkitty kylteillä mikä helpottaa suunnistamista, mutta suosittelen silti joko hankkimaan kartan paperisena tai lataamaan puhelimeen.


Tähän hautaan törmättiin ihan sattumalta, oli pakko ottaa kuva ja selvittää mistä on kyse. Infoa löytyi tosi huonosti ja olin vähän hukassa kääntämisen kanssa, mutta Gilbert Morard oli jokin tärkeä tyyppi SNCF:llä, joidenkin lähteiden mukaan myös Pariisin modernin metron isä. Tässä on kuitenkin mun mielestä ristiriita, koska SNCF on keskittynyt valtion rautateihin, kun taas RATP huolehtii Pariisin julkisesta liikenteestä. Vähän niinkuin vaikka VR ja HSL. Kuitenkin jotain tärkeää kyseinen äijä on elämässään ilmeisesti saanut aikaan ottaen huomioon haudan suosion ja paikalle jätetyt metroliput.

Tunnelma Père-Lachaisella oli huomattavan erilainen kuin millään hautausmaalla jolla olin käynyt aiemmin. Sinänsä onni että meille sattui sateinen ja harmaa päivä vierailulle, koska se lisäsi karmivaa tunnelmaa entisestään. Vuodenaika oli myös aika otollinen kuvien kannalta, kun kaikissa puissa ei vielä ollut lehtiä. Olisi ihan mahtavaa järkätä joku jännä photoshootti täällä, etenkin kun Père-Lachaise on niin turistinähtävyys että se tuskin loukkaisi ketään. Toisaalta ei mun mielestä tavallisella hautausmaallakaan kuvaamisessa mitään pahaa ole, kunhan se tehdään hyvää makua noudattaen.


Hautoja oli aikalailla joka lähtöön, vaikka suurinosa oliki vanhoja ja massiivisia. Jotkut olivat myös joutuneet ilkivallan kohteeksi, osa rapistuneet itsestään. En tiedä onko näille kopeille jotain nimitystä, mutta välillä niitä oli rivissä kuin pieniä taloja mikä näytti aika jännältä. Aikaa täällä saisi kulutettua vaikka kuinka, mutta kuten sanoin me ajanpuutteen vuoksi lähinnä kävelimme vain paikan läpi Jim Morrisonin haudalle, tosin ehti siinäkin nähdä paljon. Joskus haluan kyllä käydä uudestaan tsekkaamassa muitakin kuuluisuuksia. Kokonaisuudessaan kuitenkin Père-Lachaise oli aika mieletön kokemus, jota voin todellakin suositella! Lisäksi jos samalla reissulla haluaa nähdä esimerkiksi Sacré-Coeurin, menee metrolinja 2 kätevästi molempien vierestä, vaikka muuten eri suunnilla sijaitsevatkin.

Mun vanhemmat ova tulossa ensi perjantaina käymään, tuleepahan taas turisteiltua. Yritän kulkea kamera kaulassa ja kirjoitella lisää Pariisivinkkejä ensi viikolla, mutta sitä ennen on tulossa ohje miten saa värjättyä harmaat hiukset kotioloissa, sekä kuvia hylätyltä junanradalta. Kannattaa siis pysyä kuulolla!

9 comments :

 1. Mä tykkään käydä vanhoilla eurooppalaisilla hautausmailla tosi paljon! Mun kaverit aina ihmettelee mun hautausmaa kierroksia, mutta toisaalta kukaan niistä ei tiedä miten apaattisilta Suomen hautausmaat näyttää :D Mä kävin mun helmikuun Pariisin reissulla Sacre-Coeurilla ja oli kyllä vaikuttava paikka. Ens kerralla sit tonne! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä en ole oikeastaan muissa maissa edes käynyt hautausmailla, pitääkin tsekata matkustellessa! Haha, joo voin samaistua, mun poikaystävä oli ihan ihmeissään että miksi me tuolla käytiin. :D Se ei meinannut uskoa kun koitin selittää miten Père-Lachaise on yksi tunnetuista turistikohteista. Sacré-Coeur on kyllä upea ja etenkin ne maisemat, jotain ihan mieletöntä etenkin iltaisin. Joo kannattaa!

   Delete
 2. Pére-Lachaise on todellakin vaikuttava paikka. Kävin siellä joku vuosi sitten katsomassa Jim Morrisonia, Edith Piafia ja Molièria. :) Upeita kuvia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä! Noni, pitäisi joskus itsekin käydä katsomassa myös muita. Kiitos! :)

   Delete
 3. Haluaisin niin käydä tuolla kanssa mm. nähdä Oscar Wilden ja Jim Morrisonin hautapaikan :--) tosi kaunis hautausmaa ja niin kauniita kuvia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. .. Lisäyksenä vielä George Mélès ~

   Delete
  2. Joo ainakin noi on myös munkin listalla! Niin on, kiitos paljon. :)

   Delete
 4. Oi vitsi kun vaikuttaa siistiltä paikalta! Oon kerran käynyt Pariisissa ja silloin tsekannut vain ne kaikista tunnetuimmat perus nähtävyydet. Ens kerralla pakko laittaa tää käyntilistalle ja ottaa sun muistakin vinkeistä vaari!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se kyllä on! No mut on ne perusnähtävyydetkin hienoja, hei kiva kuulla jos mun vinkeille tulee käyttöä. :)

   Delete

Mini Rage Face Vendetta Smiley